Forum

Please or Zarejestruj się to create posts and topics.

Kontrola UDT na f-gaz w Toruniu

Aktualne procedury F‑Gaz dla Torunia i okolic kupisz tutaj:
https://sklep.md-instal.pl/produkt/procedury-fgaz-pod-kontrole-udt/

Sprzęt do kontroli UDT na F‑Gaz dla Torunia i okolic wynajmiesz tutaj:
https://sklep.md-instal.pl/produkt/zestaw-komplet-narzedzi-na-wynajem-do-ustawy-f-gaz-kontrola-udt-fgaz-wysylka-na-cala-polske/

Kontrola UDT w Toruniu – moje doświadczenia i uwagi

Cześć wszystkim,
w Toruniu kontrola F‑Gaz przebiegła dokładnie, ale bez zbędnego stresu – inspektor wiedział, czego oczekiwać, ja byłem przygotowany, więc poszło sprawnie.

🔍 Czego pilnowano:

• Procedur i dokumentacji – sprawdzano, czy są dostosowane do realiów Torunia, zwłaszcza przy zabytkowym budownictwie i remontach w strefach starówki.
  • Uprawnień personelu i firmy – ważność, zakres i zgodność z rzeczywistym wykonawstwem.
  • Ewidencji czynnika i odzysków – każdy wpis pod konkretną realizację – tym bardziej że prace często dotyczą obiektów użyteczności kulturalnej.
  • Kart urządzeń i prób szczelności – szczególny nacisk na pełne dane: kto robił, kiedy, jakie wyniki.
  • Sprzętu kontrolno‑pomiarowego – detektor, manometry, wagi – wszystko zweryfikowane z papierami od ręki.

📋 Przebieg kontroli:

1. Inspektor rozpoczął w biurze – przejrzał procedury, ewidencję i certyfikaty.
  2. Była też część terenowa – odwiedziliśmy obiekt: kamienicę czy budynek zabytkowy – by sprawdzić zgodność praktyki z dokumentacją.
  3. Sprawdzano również, jak radzimy sobie z nietypowymi warunkami: przewierty, ograniczony dostęp, praca w ograniczonej przestrzeni.

💡 Moje wskazówki dla firm z Torunia:

• Dostosuj procedury do miejskiego charakteru prac – toruńska starówka wymaga elastyczności.
  • Sprawdź istotność wpisów – wpis w karcie nie może być ogólnikowy; im precyzyjniej, tym lepiej.
  • Przygotuj się na teren – miej przy sobie komplet sprzętu kontrolno‑pomiarowego „na wynajem” z certyfikatami.
  • Czujność przy odzyskach – prace w strefach zabytkowych często wymagają bezpiecznego odzysku czynnika – to musisz umieć udokumentować.

🗣️ A wy?

• Czy w Toruniu były kontrole w nietypowych obiektach (kościoły, kamienice itp.)?
  • Na jakie trudności trafiliście?
  • Co Was zaskoczyło najbardziej?

Podzielcie się w komentarzach – Toruń i okolice zasługują na dobre przygotowanie do kontroli UDT F‑Gaz!

Dodaj komentarz